Lekovit za eserihiju – Pucavac ili trava od uroka

pucavac

Pucavac, pusina ili u narodu nazvana trava od uroka je visegodisnja zeljasta biljka za cije lekovite moci se malo zna. Pucavac (Silene vulgaris) u vidu caja veoma je lekovit za eserihiju koli. Raste u Severnoj Americi i Evropi kao korov po livadama i pašnjacima, oko puteva do nadmorske visine od 1500 metara. Pripada porodici karanfila (Caryophilaceae) i spada u medonosne biljke. Raste do 80 cm visine i cveta od maja do septembra. Cvetovi se nalaze na visokoj goloj stabljici. Bele su ili bledo roze boje i imaju naduvenu casicu. U lekovite svrhe se koriste listovi, pupoljci i cvetovi. U ishrani se koriste mladi listovi za salatu, omlet i variva, mekani su i ukusni. Pucavac je bogat vlaknima, vitaminom C i karotenom. Odlican je izvor kalcijuma i magnezijuma.

Za sta je pucavac lekovit osim za eserihiju?

Pucavac ima lekovito dejstvo kod sledecih stanja:

  • eserihije i upale mokracnih kanala
  • vaginalnih mertitisa
  • gastritisa
  • smiruje nervni sistem
  • pomaze u lecenju epilepsije
  • smanjuje otok
pucavac,lekovit za eserihiju,izgled biljke
Pucavac

Pucavac caj – lekovit za eserihiju

Recept za pripremanje caja: 1 kasiku caja osusene biljke (bez korena) preliti sa 2dl provrele vode. Zatim poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Zatim procediti i piti. Uzimati tri puta na dan po solju caja. Ovako spremljen caj je prirodni lek za eserihiju koli, gastritis sa povecanom kiselinom i smiruje nervnu napetost. Koren pucavca se ne koristi za upotrebljava se za izradu sapuna.

Kada brati pucavac?

Pucavac se bere od aprila do avgusta u vreme cvetanja. Susi se u hladovini na promaji. Zatim se cuva u papirnim ili platnenim vrecicama.

U narodu postoji verovanje da pucavac cuva od uroka ako se nosi sa sobom upleten u vencic.

Pucavac – zdrava hrana

U ishrani se koristi mlado lisce pucavca ubrano pre cvetanja za salate, corbe i druga variva. Listovi pucavca su odlican izvor vitamina C i karotina. Pucavac u svezem stanju ne treba preterano konzumirati. Sadrzi saponine koji su toksicni (ima ih najvise u korenu). Toksicnost ove biljke se uglavnom ne spominje jer se saponini slabo apsorbuju u organizmu i retko mogu imati negativne posledice. Kuvanjem se saponini razgradjuju pa biljka gubi toksicnost.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *